onsdag 30 oktober 2013

Tips om babyspråk

Inatt var första gången vi lyckades undvika dubbelamning (för att skona min rygg). Tyvärr har det blivit så illa att det gjorde ont även när jag låg på sidan och bara ammade ett barn i taget, så det hjälpte visserligen inte så mycket, men det var ändå rätt skönt faktiskt. Mellan midnatt och ungefär klockan två ammade de precis omlott: först Flora en halvtimme, och när hon slocknat vaknade Lilly och ville ha mat, så då fick de byta plats, efter en halvtimme slocknade Lilly och Flora vaknade och ville ha osv. Nånstans efter det vaknade Flora och var hungrig samtidigt som Lilly, så då gick Christopher och hämtade ersättning, för det var ett tag sen Flora fått ersättning. Men efter vad jag trodde var ett par minuter hörde jag att Flora grät med "heh-ljudet", och insåg att hon inte alls var hungrig utan var allmänt obekväm. (Jag ska förklara det här alldeles strax.) Och mycket riktigt, när Christopher kollade blöjan hade hon bajsat. Jag blev så nöjd över att jag förstått vad hon velat och sa till Christopher att det var väl tur att hon inte fick mat när det inte var det hon ville ha - sen fick jag veta nu på morgonen att jag visst hade slocknat och hon hade redan fått maten, så hon hade visst fått som hon ville ändå. Men hon ska nog inte få ersättning på nätterna ändå, för nu har hon haft jätteont i magen två nätter i rad, och jag tror det beror på ersättningen för det har kommit direkt efter hon ätit den.
Nu då: "heh-ljudet". Några av er kanske redan känner till det, men om inte: det här är världens bästa grej för småbarnsföräldrar (detta och "The wonder weeks" som jag kommer återkomma till senare)! När Alfred var ett par månader gammal fick vi ett tips av en av Christophers farbröders fru om ett klipp från Oprah. Det var en kvinna från Australien som var gäst, Priscilla Dunstan, som har absolut gehör. När hon fick barn började hon inse att alla barn gör vissa ljud, oavsett nationalitet, och började forska i det. Hon kom fram till fem ljud som alla barn gör upp till ca tre månaders ålder, och de beror helt enkelt på reflexer (som så småningom växer bort). De här ljuden hör man när barnet börjar gnälla (olika tydligt hos olika barn såklart), före de blir så frustrerade att de bara skriker, och de är och betyder:

- neh = hungrig (ljudet kommer sig av att barnet försöker suga och då bildas neh-ljudet med tungan upp i gommen)
- eh = behöver rapa (ont i övre delen av magen)
- eairh = behöver bajsa (ont i nedre delen av magen)
- heh = allmänt obekväm (t.ex. behöver ny blöja, för varm, för kall)
- owh = trött

Och det stämmer! Det är så sjukt coolt! Här är ett par länkar om ni vill se eller läsa mer:
Dunstan på Oprah (obs: YouTube-länkarna plockas bort med jämna mellanrum av både Oprah och Dunstan, men det går alltid söka fram nån annan länk)
Dunstan på The Parenting Channel
Priscilla Dunstans Baby Language official

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar