onsdag 30 september 2015

Utökade förskoletider

Jag skulle radera foton ur mobilen idag och hittade en så fin bild på tjejerna från i februari, som jag satte ihop med en av dem från igår. :)

Och när jag skulle röja lite i rummet där vi har ouppackade lådor hittade jag en låda med fotoalbum och började bläddra i det från 2003-2004, och hittade några foton på min systerdotter Stella när hon fick träffa sin stora idol Håkan Hellström. :) Jag hade hjälpt henne måla en t-shirt där vi skrev "Jag <3 Håkan. Kram Stella" och Håkan (som jag var bekant med sen 90-talet) blev så glad att han absolut ville rita en teckning till Stella (den som syns i bild). Det var mycket gulligt alltihop!
Annars idag var jag och Christopher ute på en powerwalk efter förskolelämningen (som för övrigt skedde en halvtimme tidigare än vanligt idag, eftersom personalen igår upplyste oss om att 15-timmarsbarnen nu ska gå 8:30-13:30 istället för 9-14 för att hämtningarna inte ska krocka med mellanmålet klockan 14, och vi som har sjusovare till tvillingar blev rätt så deppiga - men vi hann hyfsat i tid idag ändå, fast jag tvingades väcka alla barnen efter en skitnatt där Flora och Lilly vaknade förtvivlade lite före midnatt och inte somnade om förrän de fått komma upp medan jag tvättade mig och sen fick jag sova i deras säng, blickstilla inklämd mellan dem hela natten. Det blev en lång parentes...) och gjorde lite övningar på utegymmet med utsikt över havet. Den här vackra stan alltså!
När vi kom hem blev jag för första gången jag kan minnas lycklig över att få mens tre dagar för tidigt (jag har alltid haft långa menscykler hittills), för då blir det ju mindre strul när jag vill sola och bada på Kreta. Sen blev jag uppringd av en mycket trevligare handläggare på min a-kassa eftersom jag mailat dem frågor, och det var så skönt att få prata med någon som höll med om att deras regler är fyrkantiga och föråldrade och som förstod min synvinkel och det kändes som att hon faktiskt försökte hjälpa mig. Så nu har jag en lösning på hur jag ska kunna överleva tills jag får mer jobb.
Sen hade vi elektriker här (för fjärde gången) för att byta ut ledningarna till spisen och ugnen, som klåparna som renoverat huset kopplat in på ett icke godkänt sätt... Och så pratade jag med Telia för ungefär tusende gången och fick veta att vår beställning hade missuppfattats, så nu måste vi vänta ungefär en månad till tills vi kan få telefon och därmed bredband och tv inkopplat. Jag blir så trött.
Jag och Christopher åt lunch på en uteservering och hämtade sedan barnen, och när vi kom hem spenderade de typ exakt varenda minut med att bråka med varann, så jag höll på att bli tokig. Så vi bestämde oss för att ringa till förskolechefen och fråga dels om Alfred kan få gå på måndagar också, som vi redan funderat på innan, men så lade vi till också att vi gärna vill att alla tre ska få gå 9-15 tisdag till fredag. Jag hinner inte söka jobb på dagarna som det är nu, och när barnen dessutom plötsligt skulle sluta en halvtimme tidigare så kändes det ännu stressigare, särskilt som de bara bråkar när de är hemma. Och det ska inte vara några problem! Jag får lite dåligt samvete, för förskola är ju fortfarande så nytt för tjejerna, men å andra sidan har Lilly börjat springa mot grinden när vi kommer på morgnarna, så det går verkligen framåt.
Min barndomsvän Carina kom på fika efter jobbet, vilket var väldigt trevligt. Hon jobbar på socialkontoret, och har mycket att göra med flyktingmottagande nu, men berättade att hennes jobb idag även inkluderade mail om att stadens röda matta måste bytas ut mot en längre och att några soptunnor behövde fräschas upp, eftersom drottningen kommer till stan imorgon för att inviga en konferens. Vissa saker är tydligen lika viktiga som andra... ;) Tänkte ge mig ut på stan och försöka få en glimt av drottningen imorgon, tänkte att det kan vara kul!

tisdag 29 september 2015

Bjuder på trädgårdens överskott

Idag tog jag en tur till Lund efter att jag jobbat en stund (och pratat med a-kassan igeeen...), eftersom Skånetrafiken var vänliga nog att bjuda mig och Christopher på varsitt tvåveckorskort eftersom vi är nyinflyttade. Jag behövde köpa en speciell linjal till mönsterkonstruktionskursen och växla pengar på Forex till resan och lite annat. 
Först hittade jag en liten källarlokal där ett gäng kinesiska damer lagade dumplings och nudlar, som jag tog med mig.

Jag satte mig utanför universitetet och skulle äta, och upptäckte att jag inte fått med varken pinnar eller servetter... Men jag hade rätt ont om tid (eftersom jag skulle hinna hämta på förskolan hemma), så jag hann inte gå tillbaka, så det var bara att äta med händerna! De stekta dumplingsarna var ju enkla, men nudlarna med sås på var ju en aning kladdigare. Som tur var var det supergott, så det kändes ändå värt. Och det var en helt strålande dag där jag kunde sitta i bara t-shirt.

Jag hittade en bra liten korg på TGR, så när vi var hemma allihop gick jag och barnen ut i trädgården och plockade lite äpplen och päron, och sen fick Alfred skriva en skylt och så satte vi ut korgen på trappen. Både när jag bott vid Telefonplan, i Bromma och Västertorp gick jag ibland förbi hus där folk bjöd på äpplen utanför, och jag tyckte det var så trevligt, så det kändes fint att äntligen kunna göra likadant själv.

Sen följde Alfred med Christopher när han skulle klippa sig, så jag och tjejerna hade lite tid för oss själva. En del av den tiden spenderade vi på tredje våningen ovanför trappan och bara hängde lite.


De här ungarna alltså! :)

måndag 28 september 2015

Trots, eller vad man nu ska kalla det

Lilly har kommit in i en ny fas: jag antar att det är "trotsåldern", men inspirerad av Louise Hallin vill jag inte kalla det det, eftersom det ju handlar om att hon försöker bli mer självständig och inte om att hon vill trotsa oss. Hur som helst så blir hon heeelt hysterisk när saker inte går exakt som hon planerat det i sitt huvud (så vi vet ju nästan aldrig hur hon har tänkt sig något). Om vi t.ex. försöker hjälpa henne ta av sig pyjamasen eller sätta på henne blöjan så kan hon börja skrika som en mistlur, för just den gången ville hon göra det själv. Eller om Flora får det gula glaset (eller det gröna, eller det rosa, eller det lila, eller vilket det nu var Lilly just då ville ha) vid middagen, eller om hon får fel sorts sked, eller precis vad som helst egentligen. Det är mycket spännande tider nu.
Både Flora och Lilly använder samma uttryck när de gör något, och det är att de säger "mi" istället för "jag" eller sina namn: "Mi bära!", "Mi bajsat!", "Mi ligga där!" De betonar det extra också, så det blir mer som "Mi! hämta!" - väldigt gulligt. Jag antar att det kommer från "min"?
Idag har varit en ganska bra måndag: fast jag har varit ensam med alla tre barnen medan Christopher suttit där nere och jobbat har jag knappt skrikit åt dem alls. Bra betyg va? ;) Men det känns som att det varit mindre konflikter idag än vanligt, och det har varit väldigt skönt.
Vi har plockat äpplen och päron och gjort päronsaft och torkade äppelringar, och jag börjar bli rätt trött på skördesäsongen nu, om jag ska vara ärlig... Så mycket jobb, och jag får så ont i fötterna av att stå upp och pyssla med grejer hela dagarna. Så nu blir det Big Bang Theory i soffan, och så ska jag försöka få ut a-kassetjafset ur huvudet - det har inte löst sig än, så jag måste ringa dem imorgon. Blir tokig på det här.

söndag 27 september 2015

Bildspecial: huset!!

Nu blir det bildbonanza! Min bekanta Elin efterfrågade bilder på huset i en kommentar härom dagen, och jag tänker att det kanske kan vara roligt även för vänner från Stockholm som kanske inte är jättesugna på att åka till Landskrona för att hälsa på. Christopher undrade om jag verkligen ska lägga ut bilder på allt vi äger och har på nätet, men jag tänker dels att vi inte direkt har några dyra saker, och dels att vi har ett dyrt larm. Typ det dyraste vi har, faktiskt. ;) Så tjuvar göre sig icke besvär. Så nu - I present to you: huset! Viljan, som vi försökt göra en plats av i Instagram, men se det gick inte. Men så heter det i alla fall, efter sin fastighetsbeteckning.
Här kommer man in i hallen, som inte är iordninggjord än.

På första våningen ligger gästrummet. Det behöver persienner och lite tavlor och förvaring, men det funkar ifall någon vill komma och sova över.
Mittemot gästrummet ligger arbetsrummet, som Christopher har jobbat som en galning med. Bänkarna och hyllan vid fönstret har han byggt, likaså skrivbordet. Det ska upp mer saker på väggarna; lite tavlor och kanske kläder som jag sytt och lite sånt. Bakom sin plats har Christopher satt upp en korkvägg där han kan nåla upp viktiga saker, men den kom inte med på bild.
Det finns tre rum till på bottenvåningen, men två av dem har vi inte gjort i ordning alls än (det ena är fyllt med kartonger och lösa grejer, och det andra har vi skor, vagn och diverse byggsaker i) och tvättstugan är inte mycket att se, så dem struntade jag i att ta med.
Gästtoa på första våningen. Till höger om den finns en dörr ut till uteplats och trädgård med äppelträd, päronträd och plommonträd, rosenbuskar och lite andra buskar. Och numera också en fikonbuske, som vi fick i present igår! Visst serru, vi bor i Skåne nu, här kan man odla fikon utomhus.



Andra våningen: här ligger köket, som leder ut till en jättestor balkong (dit vi inte har köpt något bord än, tyvärr).

På andra sidan köket ligger matrummet,
som hänger ihop med vardagsrummet. Där tog vi bort ett fult valv, och har inte hunnit spackla, slipa och måla färdigt än.
Vardagsrummet är ganska färdigt, förutom väggen som ska målas då, och så ska det nog upp några fler tavlor. Och så ska tv:n helst börja funka också... Som tur är har vi en dvd-spelare i alla fall.
Vardagsrummet leder vidare till lekrummet.

På tredje våningen ligger sovrummen. Här är barnens.
På väggen ovanför sängen (där det tidigare satt en vedervärdig Spiderman-tapet) har vi börjat göra en stjärnhimmel. Hittills har vi fått upp Karlavagnen, Orion, Cassiopeia och barnens stjärntecken, vattumannen (Alfred, till vänster) och vågen (Flora och Lilly, i mitten). De kan visserligen räknas till skorpionen också, men den var så komplicerad, så jag nöjde mig med vågen. :)
Och så är det vårt sovrum. Fondtapeten ovanför sängen ska vi ta bort, så den får ni inte se.
Några av mina klänningar (fler kan man se på min klänningsblogg) och min fina japanska chiffongkjol.

Sist: badrummet.
Så här har ni det, vårt hus! Vi trivs hur bra som helst, och är väldigt glada att vi flyttade i sista sekunden innan våra barn började med det helt skogstokiga körandet på sina Wheely Bugs, galna trotsskrikandet och övrigt oljud som har eskalerat exponentiellt sedan vi flyttade från lägenheten...
Och bortsett från en granne ett hus bort som spelar skitdålig musik skithögt genom öppna dörrar och fönster på helgerna när det är fint väder så är det lugnt och trevligt runt omkring oss också. Och Landskrona alltså: finare liten stad får man leta efter. Vi high-fiveade varann idag, jag och Christopher för toppenbeslutet vi tog om att flytta hit!

lördag 26 september 2015

100 veckor och 4 dagar

Igår kväll började jag bläddra bakåt i mina Instagrambilder (popsara om någon är nyfiken) och insåg att tjejerna blev 100 veckor gamla i tisdags! Så hurra på deras 100 veckor och 4 dagars-dag! ;)
Och jag insåg att jag inte längre kan se skillnad på vem som var vem när de var pyttesmå... Då hade jag inga problem att se skillnad på dem (utom just de första veckorna), men nu kommer jag inte ihåg vem som såg ut hur. Galet.

Idag hade vi inflyttningskalas, och jag tog en massa bilder inne i huset precis innan, när vi hade städat undan lite plus satt upp några tavlor, men jag orkar inte lägga upp det nu... Ska försöka imorgon!
Det var hur som helst jättetrevligt, det kom några av mina gamla vänner och några av Christophers, plus en bunt barn i åldrarna en månad till åtta år, så barnen hade också jätteroligt.
Nu: däcka i soffan!

fredag 25 september 2015

Entrecôtefest!

Idag somnade tjejerna på madrass på golvet på förskolan för första gången! Hittills har de tagit in deras vagn så de har fått sova i den, men nu så! Och båda leker och har roligt på dagarna nu, det känns så skönt.
Under tiden hemma städade jag i ett av de två rum som vi har fyllda med lådor och skräp, bråkade lite mer med a-kassan (nähä, det hjälpte visst inte att min AF-handläggare var snäll) och jobbade lite.
När vi hämtat barnen åkte vi och handlade, och här kommer en liten varning för vegetarianer: nu blir det kött!
City Gross brukade ha svensk entrecôte för 99:-/kg lite då och då förut, men nu har de inte haft det på evigheter, och eftersom vi brukar äta entrecôte nästan varje fredag har det varit lite deppigt ett tag. Men nu äntligen hade de extrapris igen (119:-/kg den här gången), och man fick köpa max 3 kg per person, när man handlade övriga varor för 150:-. Så vi tog helt enkelt varsin scanner och köpte nästan 3 kg var..! Så nu klarar vi oss i några veckor i alla fall. ;)
Ikväll fick jag tokspel på Alfred, jag blev så arg! Alldeles för ofta när någon av tjejerna går och hämtar någon leksak så är Alfred där direkt och tar den ifrån dem, för "jag vill ha den". Jag har försökt förklara att när Flora eller Lilly har en grej så är det ju för att hon vill ha den, och då är det precis lika viktigt som när han vill ha något, så han får vänta på sin tur. Men han kör fortfarande tvåårstekniken att vill han ha något så tar han det, fast han mycket väl vet att man ska vänta på sin tur (de jobbade jättemycket med turtagande på hans förra förskola), och ikväll fick jag nog. Jag vrålade på ungstackarn och lyfte iväg honom in i ett annat rum, och när han där drämde igen dörren så lyfte jag iväg honom och dängde ner honom på rumpan i trappan.
Inte särskilt pedagogiskt... Men alltså, hur ska man göra när han inte lyssnar eller åtminstone inte tar till sig det man säger? Jag blir så trött.

torsdag 24 september 2015

Ny tradition och minitvillingar

Jag tycker att jag har skapat mig en trevlig liten tradition på torsdagarna: på eftermiddagen går jag till MatTemplet och småpratar lite med den danske farbrorn som saknar några tänder och köper smørrebrød (idag promenerade jag med alla tre barnen, så det tog lite tid, men gick rätt bra, förutom att Alfred blev ledsen när tjejerna inte ville hålla honom i handen...). Lite senare tar jag tåget till Lund för min mönsterkonstruktionskurs och äter min middag.
Idag hade jag på mig en klänning jag sytt själv utan mönster, och fick berömmet av proffsskräddarläraren att den sitter perfekt. :)
När jag klev av bussen från stationen på hemvägen gick det av en man med en tvillingvagn precis före mig, och när jag såg att det låg två pyttepyttisar i vagnen kunde jag inte låta bli att fråga honom hur gamla de var - och berättade såklart att jag också har tvillingar. Hans små enäggsflickor Miriam och Maria är bara två månader, och när jag berättade att mina snart är två år lät det så stort! Och när jag tittade på de där två små ynkliga liven kan jag inte fatta att våra har varit lika små (hans var också födda i ungefär rätt tid, så de var nog inte för små). Han visade sig vara f.d. krigskorrespondent från Syrien som nu jobbar som coach för nyanlända, och har startat ett nyhetscafé på biblioteket på lördagar, och bor bara en gata från oss, så jag får nog gå till det där nyhetscafét nån dag och säga hej igen. Jag googlade just och hittade en artikel om honom i Helsingborgs Dagblad, kolla här!
Nu ska jag gå och lägga mig, för vi har haft några trassliga nätter, och det börjar bli lite trött på dagarna här...

onsdag 23 september 2015

Bättre dag idag

Idag är jag på bättre humör och ska inte gnälla så mycket, för jag var på Arbetsförmedlingen (och behövde inte ens vänta mer än typ tre minuter! It's unheard of! (Så min "egentid" med en bok blev det inget med)) och min handläggare var supertrevlig och efter jag förklarat läget ändrade han min status från "öppet arbetslös" till "tillfälligt timanställd", vilket förhoppningsvis ska hjälpa med a-kassan. Så nu hoppas jag att det hjälper - särskilt som jag får fler och fler uppdrag från Garbergs, och det känns jättebra!
Plus att jag ringde Försäkringskassan för att få hjälp att tolka den helt obegripliga uppställningen av uttagna och kvarvarande föräldradagar, och fick till min stora förvåning veta att vi har 28 dagar på sjukpenningnivå kvar som Christopher kunde överlåta till mig! Jag trodde vi hade typ 7. Så nu kan jag ta riktiga dagar när vi är på Kreta istället för fattiga grunddagar. Yay!
Så det var ju värt att fira med en lunch på Erikstorps Kungsgård igen.
Sen tog jag lådcykeln (som går under namnet Cykelvagnen här hemma, hur det nu blev så, eller "tyttemann", som Lilly säger) och hämtade barnen, och var smart nog att ta med lite torkade äppelringar som muta, eftersom Lilly ofta inte vill kliva i till en början.
Alfred fick en keps härom dagen när vi var på H&M - han har aldrig haft keps förutom gubbkeps (vi är liksom ingen kepsfamilj), så när jag skulle hämta honom dagen efter han fick den kände jag inte igen honom när han kom mot mig på gården...


Jag kom på att jag var slarvig igår: jag missade att uppmärksamma här på bloggen att tjejerna blev 23 månader igår (och jag missade visst att skriva om 22-månadersdagen också). De börjar bli så stora att vi visst bara räknar år nu. Galet.


Såhär fin är vår förskola! Tjejerna går på bottenvåningen i den vänstra delen, och Alfred på övervåningen precis ovanför dem. (Det är två avdelningar till i den andra halvan.)
Vi gillar personalen, huset och gården, men vi har lite frågor och synpunkter som vi ska försöka ta upp med personalen på ett trevligt sätt snart - det är en del grejer som vi tycker var bättre på vår förskola i Fruängen, och jag hoppas att vi kan ta upp det med dem utan att de känner sig attackerade och blir sura.
Här är en bild på huset mittemot vårt, tagen från matbordet på andra våningen. Det är sånt magiskt rosa skymningsljus nästan varje kväll i den här stan, och det är så fint!
Nu sitter jag vid matbordet och lyssnar på en reklamradiokanal som heter Retro ("Skånes största dansgolv" eller vad de nu säger i jinglarna) - jag har aldrig nånsin lyssnat på reklamkanaler förut, för jag har för kräsen musiksmak, helt enkelt, så jag har hållit mig till P3. Men när vi skulle försöka ställa in P3 på vår lilla köksradio när vi flyttade hit så gick det bara inte att få in den. Jag hittade däremot mängder med danska kanaler, men ingen som spelade nån vidare bra musik, så en kväll sökte jag vidare och fastnade på nån gammal 80-talshit och lät kanalen vara på. Nu har det blivit att den får gå varje kväll när jag lagar mat eller fixar i köket, och jag inser att jag är så gammal att jag tycker det är superroligt och nostalgiskt att höra "de bästa hitsen från 60-, 70- och 80-talen". Gode tid, det går utför med mig. :P
På lördag har vi ett litet inflyttningskalas - vi blir inte så många, men det kommer några vänner från Malmö, och det ska bli väldigt trevligt. Vi är inte färdiga med allt än, men det är inte totalt kaos längre i alla fall: väggen mellan vardagsrummet och matdelen behöver spacklas, slipas och målas, och två rum på bottenvåningen är fulla av lådor och skräp, men vi ska nog kunna släppa in lite folk ändå. Och innan kalaset när vi städat lite tänkte jag ta bilder av huset och visa er! Min fellow tvillingar 2013-mamma Elin bad i en kommentar härom kvällen om att få se huset, och vem är jag att neka henne? ;)

tisdag 22 september 2015

Fotografering. Och elände. Och så lite mer elände.

I morse fick vi gå upp extra tidigt för att tjejernas avdelning på förskolan skulle bli fotade först av alla avdelningar, så de var tvungna att vara där 8.15. Efter att vi lyckades få barnen att somna om i söndags morse sov de längre igår, så idag var de inte alls pigga på att vakna före 7 - bra och dåligt, alltså... Men vi hann i alla fall.
Sen åkte vi hem för att jobba respektive ringa a-kassa och såna där tråkiga grejer som har med jobb och icke-jobb att göra. Och tråkigare skulle det bli. Jag ringde a-kassan för att meddela att jag fått ett frilansuppdrag, för man ska ju meddela när man fått jobb, och jag som i min enfald trott att såna där instanser som a-kassa och arbetsförmedling skulle bli glada när man fått jobb blev gruvligt besviken. Istället fick jag veta att njae, det där blir ju svårt att kombinera med a-kassa, för jag kommer minsann räknas som en egenföretagare, fast jag bara ska jobba några timmar i månaden och dels inte ens kommer starta ett företag (jag ska fakturera genom en faktureringstjänst) och dels helt uppenbart kommer behöva fylla upp med a-kassa för att överleva. Nej då, om jag kan jobba hemifrån och använder egna verktyg och vad det nu var mer, då ska jag vara helt avskuren från a-kassa från det att jag får ett uppdrag tills dess att deadline är, och deadline ska a-kassan få veta genom att jag skickar vidare mail från uppdragsgivaren, och även om uppdraget bara tar en timme så kommer jag inte få någon a-kassa fram till deadline, som ju normalt sett är "imorgon" eller "i övermorgon" eller "på fredag" och inte "om en timme och en kvart". Så: en timmes jobb = nix pix a-kassa på några dygn.
Sen har vi ju den extra lilla pikanta detaljen att man bara får kombinera deltidsjobb med a-kassa i 75 dagar, som räknas på veckor, så om man jobbar en timme på en vecka så dras de övriga fyra dagarna den veckan från 75-dagarspotten (veckor där man inte jobbar alls dras från 300-dagarspotten, eller de 225 som blir kvar då), så om jag jobbar en timme på tisdagen så ryker fyra dagar. Alltså vill jag ju helst samla ihop de timmar jag jobbar på en och samma dag eller vecka, men nähädå, se det går inte, för då kan ju deadline bli hur lång som helst: säg att jag får första uppdraget måndagen den 1:a och sen kommer nästa veckan därpå och ytterligare nästa några dagar senare - väntar jag då med att utföra dem tills jag fått ihop en bunt så att det blir kanske 16 timmars jobb för att inte slösa med 75-dagarna, då blir ju inte deadline förrän deadlinen på det sista uppdraget, så då får jag ingen a-kassa alls under flera veckor. Och just det: när de där 75 dagarna är använda (på under 20 veckor om man har otur), då har man valet att antingen bara jobba och inte ta ut a-kassa alls, eller sluta på sitt deltidsjobb och bara stämpla. Och vad blir då valet om man inte har fått in så mycket uppdrag? Jo: att inte jobba alls utan bara sitta på arslet och håva in a-kassa. Idiotin i allt detta alltså!
Det blev kanske lite komplicerat och inte så väl förklarat detta, men hur som helst: det är så här fusk föds, people. Jag är världens laglydigaste människa och får ont i magen bara av tanken på att ens försöka böja lite på en regel, men... (hej hej a-kassan: nej, jag ska inte fuska, men ni gör det schöven inte lätt för folk!) Jag ringde min handläggare på Arbetsförmedlingen (som jag inte träffat än) och bad att få träffa honom för att komma på en lösning på detta, så jag ska dit imorgon. Jag hoppas verkligen han kan hjälpa mig att prata vett i a-kassan, för att tacka nej till uppdrag vore ju ren galenskap, men jag har ju inte råd att bara jobba ett par timmar i månaden, och jag tvivlar på att jag kommer kunna få in tillräckligt med uppdrag så att jag kan försörja mig och våra barn inom ett par veckor.
Usch vad tråkigt det här blev, men jag var tvungen att skriva av mig lite. Och just det ja: vi hade en elektriker här idag igen, och fick veta att vi har en massa ledningar som inte är kopplade enligt svensk lag, så de måste bytas ut. Tack och lov verkar de inte vara potentiellt livsfarliga, men de är inte godkända, så vi kan ju inte ha det såhär. Så det var ju också roligt. Suck, nu ger jag upp för ikväll.

måndag 21 september 2015

Syskonkärlek och syskonbråk

Måndag idag, och då var barnen hemma från förskolan, eftersom de går tisdag till fredag. Min mamma har lovat att komma och hjälpa mig de måndagar hon kan, men nu är hon iväg på en tvåveckorsresa (så nästa gång vi träffar henne är på Kreta), så idag var jag ensam med barnen medan Christopher jobbade. Och som vanligt när jag är ensam med alla tre barnen känner jag mig som en usel mamma, för det är så jobbigt! Konflikterna avlöser varann, och det känns som att jag knappt gör nåt annat än att skälla på den ena medan jag tröstar den andra och försöker ha koll på att den tredje inte gör nåt farligt samtidigt.
Jag frågade faktiskt Alfred idag om han skulle vilja gå på förskolan även på måndagar, eftersom förskolechefen sa att vi kan säga till om vi vill ha fler timmar, och det sa han att han vill. Eventuellt tänker jag att det bara är för honom som vi ska be om fler timmar, för Flora och Lilly är inte helt sålda på förskolan än - eller vore det helt moraliskt förkastligt? Han sa i alla fall att det vore okej även om inte tjejerna är med, men det är ju inte säkert att han är med på det när det väl är skarpt läge.
Efter en dag med en massa bråk är det skönt att gå igenom bilderna i mobilen och se att det faktiskt mellan varven är väldigt mycket kärlek mellan barnen också.
Gullungar!
Titta på Lillys blick på Alfred! <3
Idag har Flora velat ha tofsar i håret hela dagen, och när hon tappat en har hon velat ha en ny - det var första gången: vanligtvis brukar hon bara vilja bli av med hårgrejer så fort det går. (Vad Lilly var sur för här minns jag inte ens.)
Vattenlek i badrummet. Jag kortade av tjejernas nackhår lite i dag, för det började bli så väldigt långt och tunt.
Strax innan läggdags hittade Flora en låda som hon satte sig i (och bajsade, faktiskt. Med blöjan på, alltså), och det var visst väldigt roligt. När jag sa att det var Lillys tur höll Flora upp sitt lilla pekfinger och sa "sista!" - och hon har visst inte alls koll på att sista betyder en enda sista gång, som jag trodde härom dagen. Hon kör precis som Alfred: säger "sista" huuur många gånger som helst. Och Lilly börjar lära sig det nu också, som ni ser. :)

söndag 20 september 2015

Första dagen utan amning för Lilly

När vi skulle lägga barnen för en stund sen kom jag plötsligt på: idag var första dagen i Lillys liv som hon inte ammat en enda gång.
Båda tjejerna brukar få en slurk på morgonen när vi ligger kvar i sängen, och sen ofta en omgång på eftermiddagen också, men i morse blev det inte så, och på eftermiddagen hade vi besök av en barndomsvän till Christopher (som bor strax utanför Landskrona) med fru och son, och sen var det middagsdags. Lilly kom in till vår säng nån gång i natt, och vid halv sju kom Flora och Alfred, men vi lyckades få båda tjejerna att somna om - fast Alfred var omöjlig, så han sprang runt och lekte - och när Flora vaknade igen vid närmare halv nio fick hon bröstet, och sen var jag tvungen att gå upp och hjälpa Alfred med nåt precis när Lilly vaknade, så hon fick aldrig nåt. Men hon har faktiskt inte ens försökt komma åt bröstet på hela dagen, fast det är hon som brukar gilla det mest - eller snarare: Flora brukar vilja hålla på mitt bröst oftare, men hon ammar inte så fasligt mycket, medan Lilly brukar amma ordentligt när hon väl är där.
Så jag vet inte, kanske att jag kan lägga av nu om jag vill, men det känns faktiskt lite vemodigt. Så vi får se, vill de ha ett tag till så får de nog.
Den här bilden tog jag i somras när båda halvsov vid mina bröst. Så mysigt ändå.
Vi tog lite kort i trappan innan våra gäster kom, när vi var finklädda.

Fina fina ungar.

lördag 19 september 2015

Saturday night is laundry night

Kolla! Vi har fått vår torktumlare som vi beställde för två veckor sen! Så dagens lördagsnöje är att tvätta. It's Saturday, it's laundry night, som Sheldon i The Big Bang Theory säger. ;)
Annars har jag bakat tre äppel- och päronpajer samt gjort torkade äppelringar idag (mamma har varit här) och så har barnen FaceTimeat med syssling Agnes - vi hade tänkt åka till Ven idag, men insåg att vi inte riktigt har råd just nu. Mitt sparkonto som jag har nallat av under hela föräldraledigheten är nämligen tomt nu... Jag har pengar i fonder också, men de går så extremt dåligt nu, så dem ska jag försöka att inte röra förrän det blir kris, så jag försöker vara duktig och inte göra åt pengar som inte är helt nödvändiga nu, och lyckades t.ex. gå sex hela dagar utan att göra åt en krona nyss. Sen fick jag handla mat.

fredag 18 september 2015

Lyxlunch och griffeltavla

Det var fint i Lund igår kväll vid solnedgången, när jag sprang genom stan på grund av tågförsening.
Igår på kursen gick allt lite långsamt, för jag blir lite hopklumpad med en tant som också är nybörjare, och hon är så ohyggligt långsam, så jag får sitta och vänta en del. Men jag fick i alla fall mina mått tagna av läraren, så nu har jag proffstagna mått åtminstone.
När jag väl kom hem efter ännu en tågförsening (det är tydligen spårarbeten runt Landskrona just) och tittade till barnen såg jag det här. Efter bebisårens vakna-en-gång-i-halvtimmen-hela-natten-varje-natt börjar "sova som ett barn" äntligen betyda det som andra människor menar med det. :)
(Sen strulade såklart alla tre barnen hela natten så både jag och Christopher är vrak idag, men det är väl en annan sak.)
Idag lyxade jag och Christopher till det med lunch på Erikstorps Kungsgård igen. Deras vispade brynta smör till brödet är bara det nästan värt de 95:- den otroligt vällagade lunchen kostar!
Och på hemvägen kunde vi också ta lyxen att ta bara en liten extra sväng och köra utmed havet. Sååå fint!


På eftermiddagen var Christopher en sån där superpappa igen och gjorde färdigt griffeltavlan han sågat till och målat, och så skruvade vi upp den på väggen i lekrummet. Förväntansfulla barn.


Succé!
Fast det var helt otroligt vad kritorna smulade. Vi lär behöva dammsuga under tavlan varenda gång den använts...