söndag 31 juli 2016

Lära sig cykla

Det här hände idag: Alfred ville cykla utan stödhjulen, och lärde sig nästan cykla själv på bara en halvtimme!
Lite mer träning imorgon och så kan han nog snart!
Och de här slocknade på golvet halv sju på kvällen när jag och Christopher var och badade (mormor var hemma). Det fick vi äta upp vid läggningen, kan jag säga...

Tjejernas första konserter

Igår var vi ju och såg Timo Räisänen live, på hans turné Timo sjnger Ted, där han tolkar Ted Gärdestad. Han spelade på Varbergs Visdagar, och precis före spelade Adrian Modiggård, så eftersom vi ändå skulle åka in och hälsa på Timo vid soundchecken planerade vi in att stanna i stan och äta och leka på lekparken bredvid tills Adrian började spela och se båda.
Dagen innan förberedde vi med att lyssna på Timo sjunger Ted-skivan.

Så barnen var hyfsat peppade när de såg Timo på scen vid soundcheck!
 Alfred var på en konsert när han var under ett år (This Is Head på Liseberg), men sen dess har han nog inte varit på någon vad jag minns, förutom Timos soundcheck i våras och en butiksspelning med Timo, så man kan nästan räkna det här som alla barnens första riktiga spelning.
Efter soundchecken gick vi tillbaka till lekparken, och så mötte mormor upp oss.
Sen åt vi ganska äcklig mat med utsikt över Grenå-färjan (som jag och Fina åkte till pappa när vi var små).
En stund innan Adrian Modiggård skulle börja gick vi och tog platser framför scenen i Societetsparken. Alfred somnade nästan direkt och lyckades sova igenom nästan hela spelningen, fast den var ganska röjig (men tyvärr rätt tråkig, tyckte jag).
Lilly och mormor gick och köpte glass strax innan Timo skulle börja.
Och Alfred tyckte väntan var så tråkig när han vaknat att han satt under en filt och spelade på pappas mobil.
Flora ville inte alls bli fotad.
Men Lilly var desto mer pepp! Här hade Timo precis börjat, och hon sträckte upp båda tummarna och sa "Timo är bäst!"
Och de här kinderna när de trycktes ihop lite av hörselskydden - så gulliga! <3
Lilly blandade ihop lite ord här - i Frankrike var vi ju på tivoli, och Lilly kallade det för timoli, så nu kallade hon även Timo för Timoli ibland (vilket han tyckte passade bra när vi pratade med honom vid soundchecken), och låten "Satellit" som vi lyssnat mest på innan fick hon också för sig att den hette "Timolit, Timolit, Timolit, oh-oh-oh". :)
Som tidigare framgått älskar jag Timo, men igår nådde han lite nya höjder faktiskt, åtminstone vad gällde mellansnack - så sjukt rolig! Sen var det några brudar i publiken som skulle hålla på och prata med honom hela tiden (alltså medan han var på scen) och skulle dra uppmärksamheten till sig själva hela tiden, och jag blir tokig på sånt folk, men annars var det alldeles utmärkt trevligt alltihop!


Alla barnen var så duktiga hela kvällen och satt tålmodigt och väntade genom Adrian-konserten, trots att de inte kände igen några låtar. Sen blev de lite otåliga mot slutet av Timo-spelningen, men när jag påminde dem om att han skulle spela "Satellit" lite senare orkade de en stund till. Fast mot slutet när de suttit på sina platser i nästan två timmar blev vi tvungna att muta Alfred och Flora med mobiler (det är Flora som skriker i slutet av videon, för att hon ville ha min mobil), men Lilly tyckte det var roligt hela vägen.
Efter spelningarna kommer Timo alltid ut för att hälsa på publiken, så vi tog förstås chansen att säga hej då också, och Lilly ville bli fotad med honom, och då tog vi bilden jag lade upp igår kväll. Så sött!

lördag 30 juli 2016

- Timo är bäst!

Mer om detta imorgon, för nu måste vi få barnen i säng, men barnen träffade Timo Räisänen idag och Lilly sa "Timo är bäst!" :)

torsdag 28 juli 2016

Storkusinens klänning

Jag hittade min systerdotter Stellas gamla klänning i en låda och tog fram den; en helt underbar klänning som mamma köpte utomlands nånstans när Stella var bara 1 - hon hade på sig den på familjens julkort när hon var knappt två 1999.
Hittade en bild jag tagit på julkortet och lagt upp på Instagram för att visa hur lika Alfred och Stella var i samma ålder. 
Nu har Flora haft den på sig två dagar i rad och älskat att snurra runt med den. Så fin!


Igår städade hon lite i den och log väldigt roligt på beställning!

onsdag 27 juli 2016

Bättre idag och klänningsprovning

Jag trodde det verkligen inte igår, när jag satt och grät i bilen och på kvällen skrek åt alla kollektivt (åt barnen, Christopher och min stackars mamma), men det känns faktiskt bättre idag (tack för gulliga kommentarer med pepp!). Min instagramfavorit Sockertoppar skrev härom dagen att varannan dag hemma på "semester" med tre barn är hemsk och varannan är härlig, och det blev visst så här också. Men jag tror nog att jag inte ska läsa så mycket uppfostringsböcker när allt är så kaosigt, för den här senaste fick mig verkligen bara att känna mig totalt misslyckad. Kanske att råden kommer funka bättre för oss när de fått sjunka in lite, men inte just precis nu.
Hur som helst blev förmiddagen idag bättre med mindre bråk, och sen åkte vi in till stan och där mutade jag glatt barnen när de blev stökiga i den evighetslånga kön på rean på Lindex, och det funkade alldeles utmärkt med mutor, vad boken än sa om det (i vår familj har Läkerol i fruktsmaker döpts om till "muta", efter att vi fick en massa Läkerol i inflyttningspresent). Sen gjorde vi äntligen det som jag velat göra ganska länge nu: gick till en bröllopsbutik för att prova brudklänningar!
Fast vi inte ska gifta oss förrän nästa sommar har jag faktiskt redan köpt en brudklänning, som jag hittade på nätet och inte vågade vänta med ifall den skulle försvinna ur sortimentet - jag var lagom nervös när jag väntade på den, beställd ända från Kina, men måttsydd enligt mina mätningar. Men den är bra, tror jag! Hur som helst ville jag ändå inte missa det roliga med att gå och prova en massa marängklänningar när jag nu har en legitim chans att göra det. :)
Men när vi kom in i butiken visade det sig att alla klänningar bara fanns i storlekarna 36 och 34 (!). Jag är en 38:a för det mesta - vissa kläder kan jag ha i 36 (fast då är det oftast stretch i dem), och andra behöver jag 40 på. Jag sa till damen i butiken att jag är en 38:a och undrade om det inte fanns något för mig att prova då, och hon sa att det skulle nog gå. Men eftersom jag är bred över revbenen lyckades hon bara kämpa upp dragkedjan till hälften på den första 36:an hon tog fram...
Nu kan det ju tyckas lite konstigt att jag lägger upp bilder på mig i brudklänning här, men även om jag tyckte att jag blev väldigt tjusig i dem så känner jag mig bara fel i en sån här klänning, och den jag har köpt är helt annorlunda, så jag kan visa mig. :) Och en Lilly som just skrapat knät, men jag kunde inte riktigt böja mig ner för att komma åt att blåsa ordentligt - jag kunde knappt andas, men det behöver man väl inte göra när man gifter sig, eller? ;)

Men den här är ju väldigt fin... Fast för dyr. Så glöm det bara Sara.
Jag hann bara prova två för det var lite för besvärligt med barnen, så kanske att jag får göra det en gång till, för roligt var det. :)
Och igår bestämde vi oss för att skaffa ny bil: vi ska privatleasa en 7-sitsig Volkswagen Touran, fast vi kommer inte kunna få den förrän närmare årsskiftet även om vi beställer den nu. De har specialpris nu, så den kommer nästan bli billigare än den vi har nu, så det känns riktigt roligt även för mig som brukar hata bilaffärer. Vi får se om det blir lika roligt när vi ska försöka sälja den vi har nu, men...

tisdag 26 juli 2016

Härdsmälta

Total meltdown för mig idag. Återkommer när jag klurat ut hur jag ska bli en bättre mamma, sambo och dotter...

måndag 25 juli 2016

Sommar med sol, bad och bråk

Vi har haft några underbara dagar med värme, sol och bad (oj, vad barnen har badat! Alfred har nästan lärt sig simma utan västen, Lilly simmar jättebra hundsim med diverse flytredskap och Flora älskar att vara i vattnet så länge hon får hålla hårt i någon av oss, helst mig), och så har vi skördat av våra egenodlade grönsaker.


Vad mer är så har vi kommit många steg närmare blöjfrihet. Lilly går och kissar på pottan när hon behöver det, och Flora säger till att hon vill kissa på gräset, men nu har även hon börjat kissa på pottan också. Båda verkar hålla ganska torrt på nätterna dessutom, och Lilly går på pottan när hon vaknat. I helgen hörde jag henne hojta nerifrån gräsmattan när jag var uppe på altanen: "Jag har bajsat! Titta! Bajs! Mamma! Titta! Storebrorsan, titta! Bajs! Doa, Doa, titta!! Bajs!" och så pekade hon oerhört stolt och lyckligt på sitt bajs på gräsmattan... Japp. (Hon har börjat kalla Alfred för storebrorsan nästan jämt, det låter supergulligt.)
Vi har dessutom fått sova ganska bra på nätterna, med vissa undantag (Lilly vaknade klockan 3 härom natten och ropade "Bär mig! Bär mig!" och sen krånglade hon i nån timme) har åtminstone tjejerna sovit nästan hela nätterna (Alfred märker jag inte riktigt av, för han sover på en madrass på golvet på Christophers sida och brukar gå upp och lägga sig hos honom när han vaknar). Men jag är så ovan att få sova att jag vaknar och undrar varför ingen har vaknat och så har jag svårt att somna om...
Bilden här tog jag natten till idag när Lilly vaknade och var orolig, men jag fick inte röra henne för att lugna henne - det var först när hon vände sig om och hittade Floras hand som hon kom till ro igen. <3
Idag däremot har det mest varit såhär. Både Alfred och Flora har krånglat nåt enormt, och fast jag fick sova bra inatt har mitt tålamod varit i absoluta botten. Jag har nästan läst färdigt den där "Barn som bråkar"-boken och lärt mig att det inte hjälper att skälla på barn, det motverkar sitt syfte att muta, ge belöningar, straffa och ge konsekvenser, och att man som förälder i stort sett bara ska se till att bråksituationer inte uppkommer och om de ändå gör det så ska man avleda, avleda, avleda. Jag har inte riktigt exakt fått kläm på hur man egentligen ska göra för att lära barn förstå när de gjort fel eftersom man uppenbarligen aldrig får skälla på dem eller ge någon form av konsekvens för dåligt beteende, så jag är lite förvirrad fortfarande, och på något sätt verkar det idag som att jag har blivit en sämre förälder av allt jag lärt mig - eller så är det bara att jag är mer medveten om alla fel jag gör... Fast jag vet inte, Louise Hallin, som ju är min föräldraguru, har sagt att det är klart att man får bli arg på sina barn, så jag hoppas att den här gubben som skrivit boken inte är allvetande, för då är våra barn på väg mot undergången med mig som mamma alltså. Om jag ska kunna följa den där bokens råd behöver jag först gå en kurs i hur man får bättre tålamod. Tips, någon..?

fredag 22 juli 2016

Tre små vattendjur

För mig som älskar att bada är det underbart att se vilka vattendjur alla mina tre barn har blivit nu! 
Lilly simmar runt helt själv med flytbaddräkt och flytkorv, Alfred hoppar på det djupa och vågade ikväll prova att simma utan sin simväst och Flora vill aldrig gå upp ur vattnet, som håller sig runt 21-22 grader nu när vi äntligen fått riktig sommar. (Jag har några filmer på dem, som jag lägger upp när jag inte är lika trött.)
Och pappan tycker visst inte det är tråkigt att fiska krabbor, som jag gör, så idag fick alla barnen testa på det också.
De fångade en så stor krabba att den knappt fick plats i hinken, så den fick åka tillbaka snabbt, men de små fick vara kvar en stund så barnen hann titta på dem.
Ljuvligt, ljuvligt, ljuvligt!
Jag och mitt ryggskott har treveckorsjubileum idag - jag tror jag ska fira det med att bli bra snart. Det är nästan bra nu, men inte riktigt, det hugger fortfarande till ibland, och det tar några sekunder att räta upp mig när jag suttit, men det går åtminstone åt rätt håll.

onsdag 20 juli 2016

Fet-fel prognos

Åh, jag var så sur i förmiddags! Väderprognosen hade sagt, och envisades fortfarande hela förmiddagen med att det skulle vara strålande solsken och 22-23 grader, men istället var det igenmulet och 19. Jag kan ta att det inte är perfekt väder på sommaren, men när jag med fog förväntat mig fantastiskt väder blev jag så besviken (efter flera dåliga veckor med enstaka fina dagar).
Så istället för att bara vara hemma och fräsa åt alla (jag) drog vi ut i skogen för att plocka blåbär. Alla barnen plockade glatt en stund, och åt upp alla de plockade i sina hinkar.
Men sen blev det roligare att klättra på en stor sten. Alfred var en supersnäll storebror och hjälpte sina småsystrar att komma upp och ner.
Vi fick ihop en knapp liter innan barnen blev för uttråkade och min rygg satte stopp (snart tre veckor med ryggskottet nu, och jag har inte jätteont längre, men jag är inte bra heller).
Efter lunch hemma var jag fortfarande på uselt humör och barnen var gnälliga (kanske för att jag var sur, eller så var de trötta?), så smet jag ner till stranden, och fick en liten stund ensam där innan Christopher och barnen kom ner tillsammans med syssling Agnes. Under tiden jag var där sprack molnen äntligen upp och på en kvart var det klarblå himmel - men då var klockan ungefär halv tre, så SMHI hade ju rejält fel oavsett.
Sen fick vi en superfin eftermiddag med bad, vattenlek på altanen och middag ute - min mamma gillar inte att äta ute för maten kallnar så fort, men hon åkte hem till Helsingborg i morse för ett par dagars lugn och ro, så det passade bra ur uteätarsynpunkt. Det är en food truck vid campingen några dagar i veckan, så vi köpte mat där för enkelhetens skull.
Barnen testade vår urgamla rangliga skrinda efter maten.
Prognosen säger soligt och varmt imorgon också, så vi får se - jag försöker förbereda mig på spöregn, så kanske det blir en lite gladare dag imorgon...

måndag 18 juli 2016

Tvillingkärlek och utflykter

Att sånt här händer på riktigt! På väg ner till stranden idag sa Flora:
- Ninny, ja älka dig.
Lilly: - Ja älka dig ottå.
Flora: - Vill du ålla i min hand?
Lilly: - Ja.
Mitt hjärta sprack ju nästan.
Vi har inte haft nåt vidare väder den senaste veckan heller, men Flora har börjat älska att bada, så hon har fått ner mig till stranden för att bada i blåsten varje dag på sistone, och det gör mig så glad att hon tycker det är roligt! Lilly är lite mer försiktig och har inte velat bada på några dagar, fast vattnet är förvånansvärt varmt trots de låga lufttemperaturerna. Vattnet har varit mellan 19 och 21 grader varje dag, så ibland är det nästan varmare än luften. Alfred badar också även om det är kallt, men det är Flora som har föreslagit att gå och bada nästan varje gång.
Jag glömde ju förresten berätta att vi var på Nordens Ark förra fredagen, tillsammans med familjen vi umgicks med lite på Kreta i höstas. De har fått ett barn till, så det var föräldrarna Johanna och Christian och så Folke, 4 år (som otroligt nog är ännu blondare än våra barn, jag trodde inte det gick) och Åke, 6 månader, och det var jättetrevligt! Det är ju inte lätt att veta om det bara var trevligt att prata lite vid poolen på en semesterort eller om vi faktiskt skulle gilla varann liksom på riktigt också, men det gjorde vi, så jag hoppas vi kan ses fler gånger (de bor i Uddevalla).

I lördags åkte vi till Slottsskogen i Göteborg och träffade våra stockholmsvänner Janne och Lina, som hyrde en stuga på Öckerö, och gick och tittade på djuren och åt lunch. Deras barn Sixten och Olle är nästan exakt lika gamla som våra barn, och de hade som vanligt roligt ihop.
Och igår var jag först ute och plockade av naturens överflöd (fick nästan precis ett kilo vildhallon på bara en dryg timme), och på eftermiddagen åkte jag, Alfred och min mamma till konsumtionens högborg Gekås i Ullared.

Jag tycker det är roligt att åka till Ullared en gång om året, men jag blir så utmattad av det... Men nu har vi i alla fall ett förråd för det kommande året av soppåsar, bakplåtspapper och Colour Catcher. :) Och Alfred fick lite egentid med mamma och Christopher slapp åka med, så alla är nöjda och glada!

lördag 16 juli 2016

Pott-framsteg

Potträningen av tjejerna kom av sig i våras - Lilly var ju utan blöjor på förskolan ett tag, men sen blev det varmt och de började vara ute hela dagarna, och då satte de på henne blöja igen, och vi har inte orkat träna nåt vidare hemma. Jag har känt att det inte är någon brådska med att sluta med blöjor och vill inte pusha dem utan bara låta dem gå på toa/potta när de vill. Vi har förstås frågat dem ibland om de vill gå, men de har inte varit överhövan intresserade, och när de fått gå nakna hemma har det blivit väldigt mycket kissande på golven. När vi var här i Kärra på Kristi Himmelsfärd var de nakna ute mycket och kissade på gräset, vilket framför allt Flora tyckte var mycket roligare än att gå på pottan, så jag tänkte att vi kör mer på det när vi har sommarledigt.
Första veckan har det dock varit kallt och blåsigt, så vi har inte varit ute utan kläder, men när vi var i Lysekil köpte jag i alla fall ett ark med fina glittriga stjärn-klistermärken, efter att jag läst att många i tvillinggruppen använt klistermärken som belöningar när barnen gått på pottan/toan. Det var förstås så roligt att de typ ville sitta på toa hela tiden för att få klistermärken... (Alfred fick också när tjejerna gick, och det behövde inte komma något, det räcker att de försöker.)
De senaste dagarna har jag läst flera trådar i tvillinggruppen om potträning, eftersom det är väldigt många som tänker som vi att det blir lättare när man är ledig och det är varmt osv, men alltså gode tid vad folk kämpar! Det finns tydligen en ebok som lovar att man ska få barn blöjfria på tre dagar om man följer dess tips, och nu verkar väldigt många i den här gruppen tro att barnen måste bli torra på mindre än en vecka (oavsett om de läst boken eller inte), så ett helt gäng har slutat cold turkey med blöjor och springer nu runt på stan och i mataffärer och torkar kiss överallt och tvättmaskinerna går konstant (en del har slutat på nätterna direkt också samtidigt), för alla barnen är ju inte plötsligt redo att sluta med blöjor bara för att föräldrarna råkar ha semester.
När Alfred skulle sluta med blöjor så körde vi inte heller någon hårdträning, för jag som läser om det mesta hade lärt mig att man inte ska pressa barnen för att då finns ju risk att pottan får negativa associationer, och barn kan ändå inte sluta med blöjor förrän de fått lite kontroll över blåsan. Så han fick gå på pottan eller toan med kissring när han kände för det hemma, men skulle vi åka bil eller ut på stan fick han såklart ha blöja tills han hade kläm på att säga till och kunde hålla sig en stund. Jag hade också alltid tejpblöjor i väskan för att kunna dra ner hans byxor och sätta på en blöja om vi var någonstans där det inte var tillräckligt nära en toalett under ganska lång tid efter han slutat med blöjorna (när han var precis runt 3). Nattblöja hade han tills han var 4 ungefär, och jag tvingade ju honom att ha Up&Go på nätterna ganska länge till för att jag inte orkade byta lakan de få gånger han faktiskt kissade på nätterna. Men han blev ju blöjfri ändå, allt var frid och fröjd även om det inte gick på tre dagar.
Så jag har allt eftersom blivit rätt frustrerad på den här hysterin, och tycker dessutom synd om barnen. De har haft blöja konstant i 2,5-3 år, och plötsligt tar föräldrarna bara bort dem helt och hållet och förväntar sig att barnen ska lära sig nåt helt nytt på några dagar. Jag gissar dessutom på att blöjor är en ganska stor trygghetsgrej för många barn. Vad är grejen? Man kanske ska försöka sätta sig in i barnens situation ibland?
- Jaså, du har aldrig programmerat förut sa du? Nänä, men nu vill vi att du bygger Volvos nya CMS-system här. Du har tre dagar på dig. Kör hårt!
Anyway, de senaste dagarna här har framför allt Lilly blivit jätteduktig på att kissa på pottan, och tycker det är roligt (hon bryr sig inte ens om klistermärkena varje gång), men vissa dagar vill hon ha blöja, och då får hon det. Flora får oftast inte ut något när hon sitter på pottan, men hon tycker det är kul att kissa på gräset, så då gör vi det (hon kan hålla sig hur länge som helst också, verkar det som). Härom dagen bajsade hon på gräset också - jag satt och plockade svarta vinbär, och hon hade nyss kissat på gräset, och sen ställde hon sig bredbent bredvid mig igen och jag trodde hon skulle kissa igen, men plötsligt damp det ner en bajskorv. Men visst, det funkar ju också. Och sen bajsade Lilly på pottan, så det görs definitivt framsteg här. (Trots att vi inte tagit bort blöjorna helt och tjejerna får välja själva hur de vill göra.)

fredag 15 juli 2016

Gudmor på besök och Alfred på tv

I förrgår fick vi besök av min gamla vän och tjejernas gudmor Nina, och hennes nyblivne sambo Stefan. Jag glömde ta kort, men som tur var tog Nina ett par stycken som jag fick sno.
Det var väldigt trevligt, vi åt lunch, lekte, fikade och tog en promenad med och utan cyklar. Mitt i besöket smet Christopher och Alfred, för de skulle åka hem till Landskrona och hämta lite grejer och skulle på vägen hälsa på en kompis till Christopher som var på besök hos sin pappa i Ängelholm.

Nästa morgon hade de stora planer: de skulle åka till inspelningen av "Sommarlov" i Malmö! Och oj vad Alfred var peppad på det. Vi hade tvingats använda det som hot de senaste dagarna: när han bråkade för mycket sa vi att han inte fick åka till "Sommarlov" och då slutade han på stört...

De åkte dit jättetidigt och fick platser näst längst fram - sen ville Alfred åka hem redan en halvtimme efter programmet börjat på riktigt, precis som det brukar vara när han är på något nytt, men de stannade och han tyckte det var jättespännande till slut.
De var förresten hos en öron-näsa-hals-expert i Lund också, vi hade råkat få en tid från remissen just när de skulle åka ner, och fick veta att det inte är något fel på Alfreds öron alls: de flesta barn hör mer eller mindre dåligt när de är förkylda, och han har ingen vätska i öronen nu och allt är bra. Skönt att höra!
Men, sorgligt att säga, vad lugnt det var utan Alfred hemma..! Han har börjat bli väldigt retsam mot tjejerna, och det är såååå jobbigt! Jag vet från tvillinggruppen att väldigt många som bara har tvillingar i ungefär samma ålder som vi har extremt mycket bråk mellan bara tvillingarna, men idag när jag hade bara tjejerna var det inget bråk och det var så lugnt... Jag älskar Alfred oändligt, men jag önskar att det kunde vara mindre bråk mellan barnen, jag blir tokig på det.
När jag pratade med Nina om det när hon var här sa hon att hon retade sin lillebror heeela tiden, för det var ju jätteroligt när han blev arg. Hon slutade inte förrän han blev stor nog att slå henne och det gjorde ont... Jag minns inte att jag och min storasyster bråkade och retades särskilt mycket - mamma hävdar att vi aldrig bråkade, men jag har alltid trott att hon bara glömt de jobbiga bitarna, men kanske att det stämmer ändå? Fina var typ världens snällaste, så vi kanske faktiskt var snälla mot varann mestadels. Jag minns att jag bet henne i rumpan en gång för att retas/testa, men fick så mycket skäll att jag aldrig vågade göra om det, så jag kanske helt enkelt inte gjorde nåt dumt mot henne. Hur som helst kan jag inte förstå hur det kan vara roligt att göra någon annan (som man älskar) arg och ledsen, och det gör mig så frustrerad, arg och ledsen när mina barn gör det och inte slutar när jag säger till dem.
Jag har beställt en bok som två olika personer pratat varmt om på sistone, som heter "Barn som bråkar", och den bör komma vilken dag som helst. Får se om jag får några bra tips där.

torsdag 14 juli 2016

Föräldrakyssen - viktigt att lära sig

Idag vid lunchen när vi typ ätit färdigt sa Flora att hon hade en makaron i näsan. Jag trodde att hon skojade, för jag hade inte sett henne peta in nån, och det syntes inget när jag tittade, men hon envisades med att hon visst hade en makaron i näsan, och Lilly höll med (Alfred och Christopher var i Skåne, mer om det sen). Och eftersom jag för bara någon vecka sen sett i en bekants tråd på Facebook att hon varit på akuten för att få ut nånting ur sin dotters näsa, och en kompis till henne frågat om hon testat "föräldrakyssen", så googlade jag på det och hittade en artikel om det.
Läs artikeln och lär er hur man gör, men i korthet ska man hålla för den fria näsborren och blåsa hårt i barnets mun, för då stängs struplocket (eller vad det heter) reflexmässigt och luften går ut genom näsborren man inte håller för. Tack och lov tyckte Flora det var hysteriskt roligt, och när jag blåst 2-3 gånger skymtade jag något långt upp i hennes näsa! Jag var inte säker på om det var snor eller något annat, men jag blåste några gånger till, och japp: där kom en snabbmakaron!
Jag talade allvarligt om för henne att sådär fick man absolut inte göra, man får inte stoppa någonting i näsan, och sen gick jag för att slänga den slemmiga makaronen. När jag kom tillbaka så hade ungen stoppat in en till..!
Så det var bara att blåsa ut eländet igen (den här kom med lite gratis snor), och sen fick jag prata med henne och Lilly igen om att man absolut inte får göra så, och den här gången ta till lite hårdare artilleri. Jag sa att om man stoppar saker i näsan kan de fastna, och då måste man åka till doktorn och då måste hen skära i näsan och det gör ont! Det verkade ta skruv, men vi får väl se... Jag lovade att jag kan blåsa i hennes mun igen utan att hon har något i näsan för att det var roligt, så jag får väl göra det ibland.

tisdag 12 juli 2016

Mormors födelsedag och en hjärtekrossad duva

Jag hittade en död duva under trappen här. Den verkade ha gått in där och lagt sig för att dö av ålder eller sjukdom, för den såg inte skadad ut alls. Eller så dog den av hjärtesorg, sa mamma, för hon hade sett ett duvpar bråka kvällen innan, och nu sitter det en ensam duva på telefonlinan här utanför. :( Vi begravde den igår, och Flora och jag sjöng "Imse Vimse spindel" för den och Lilly och Alfred hittade på egna sånger. Lillys var mest hittepåord, men Alfred sjöng att han hoppades att duvan nu har det bra, har mycket mat och många ungar och lite annat sånt fint. <3
Alfred fick åka hoverboard med syssling Maja igår innan hennes familj drog från kylan och regnet till Cypern i en vecka.
Och idag fyllde mormor år. Då måste man ju vara fin!
Jag tycker inte att våra tjejer är särskilt lika varann i verkligheten, men såhär på kort ser jag att de ju är rätt lika varann ändå, bortsett från att Lilly är två kilo större och att deras hår är så olika.
Lilly lärde sig bemästra stora kameran helt själv!
Vissa kort blev lite suddiga, men andra blev riktigt bra (fast inte jag, så det fick bli det här att visa ändå).
Sen ville jag ta kort även på finklädde storebror, men oj vad barnen inte var sugna på det då. Oerhört o-munter stämning, tills jag satte på en film på mobilen och höll den över huvudet och fotade med stora kameran istället...
Sen åt vi en massa tårta, och oerhört nog lyckades båda tjejerna hålla sina klänningar rena från spill! De börjar bli så stora.