söndag 21 januari 2018

Scharlakansfeber!

Efter jag skrev sist, i torsdags, vaknade Flora och hade så ont i magen att hon bara grät, så vi ringde 1177 - och fick köa i 50 minuter... 1177 i Skåne har alltid helt sjuka väntetider, och jag kollade på Facebook: andra landsting där jag har kompisar behöver aldrig vänta så länge, så jag har mailat regionfullmäktige nu och frågat vad de kan göra åt det. 
Hur som helst, under väntetiden somnade hon om i pappas knä, så efter att ha pratat en stund sa sköterskan att vi kunde avvakta: vaknade hon igen och hade ont skulle vi åka till akuten i Helsingborg. 
Tack och lov sov hon gott hela natten sen - vilket inte jag gjorde som sov med henne, för jag var såklart orolig... Så efter en natt med tre timmars sömn åkte jag till jobbet i Malmö och lämnade Flora hemma med Christopher, för jag hade jobbmöten. 
På morgonen skickade jag bilder till appen Min Doktor och fick svar från en läkare som var väldigt engagerad och ställde massa frågor och bokade in ett videosamtal på eftermiddagen när jag kommit hem så hon skulle kunna se Flora. Tyvärr funkade inte bilden, men hon trodde i alla fall mest på att det var virusprickar av nån oklar infektion, det kan visst sätta sig på magen också på nåt sätt - eller infektionen kan, eller hur det nu var. Hon sa i alla fall att hon gärna ville höra från oss på lördagen också för att följa upp. 
Så vi fortsatte maila under lördagen: Flora var trött och hängig, hade ont i magen ibland, kliade i rumpan ibland, hade ont i halsen ibland och lite andra konstiga småsaker, men ingen feber. Så diagnosen var fortfarande infektion med virusprickar. Jag frågade i tvillinggruppen på Facebook också och fick lite olika förslag, bl.a. scharlakansfeber och femte sjukan, men jag hoppades att doktorns diagnos stämde. 
Idag var hon pigg och glad men fortfarande prickig, men plötsligt hade hon ont i mungipan och på tungan. De andra hade åkt till våra bröllopstoastmasters, men jag och Flora stannade hemma. Jag kollade tungan och japp: röd och knottrig! Så jag skickade bild till läkaren och googlade: ont i magen, prickar, sår i mungipan och smultrontunga = scharlakansfeber! 
Vem schöven har det nu för tiden!? Eller jo, tydligen en hel del i tvillinggruppen, och så Flora då. 
Läkaren svarade att ja, det är scharlakansfeber, men hon hade inte trott det igår för det är så ovanligt. Men hon skrev ut antibiotika, som man tydligen ska ta fast hon är på bättringsvägen, för annars smittar man i flera veckor och kan få konstiga följdsjukdomar. Så fast jag alltid helst vill undvika antibiotika pga resistensproblemen så får vi köra på det ändå. 
Så nu får hon vara hemma i två dagar till tills antibiotikan tar bort smittorisken, och Christopher ska till Stockholm imorgon och tisdag så jag måste missa två jobbmöten i Malmö. Sabla skit - våra barn som brukade vara så friska! Och så får vi se om vi andra klarar oss, det ska tydligen vara väldigt smittsamt, men hos vuxna brukar det bli halsfluss av det. Flora verkar ha en lindrig variant i alla fall, helt utan feber, och halsen har hon bara klagat på nån enstaka gång och inte alls idag, och det är de två symptomen som tydligen brukar vara jobbigast. Så håll tummarna för oss!

3 kommentarer:

  1. Min dotter fick scharlakansfeber i somras. Något vi inte fick reda på då var att man tydligen fjällar på händer och fötter efter någon vecka. Resten av huden blev torr som sandpapper. Hon frös mer och var tröttare än vanligt någon månad efter sjukdomen. Tänkte att ni kanske ville vara lite förberedda på det.
    Tredje gången ett barn får streptokockerbakterier så kan det istället för att bli halsfluss utvecklad till scharlakansfeber. Så det är inte säkert att någon annan får just scharlakansfeber utan troligare halsfluss i sådana fall. (Fick vi veta av vår läkare).

    Krya! / Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst om fjällandet, och läkaren varnade för det också. Men att din dotter mådde dåligt någon månad efter var ju läskigt! Hade hon fått antibiotika och det blev så ändå?
      Jag har läst att vuxna oftast får halsfluss istället, så att det även gäller för barn visste jag inte - vi ska hålla koll på de andra! Alfred är så rädd för alla sjukdomar nu att jag verkligen hoppas att han klarar sig...
      Tack för infon!

      Radera
    2. Hon fick antibiotika men hade redan hunnit gå med sjukdomen ett tag då. Eftersom hon inte hade feber så trodde vi att det var utslag från klor eller soleksem. Tungan var inte så fasligt röd att man reagerade heller. Kanske därför det tog tid för henne att friska till. Ffa minns jag att hon frös väldigt mycket hela sommaren i princip.

      Radera