fredag 22 november 2013

The Wonder Weeks - Växa och upptäcka världen

Nu börjar det bli dags att tipsa om en bok och en app som var en livräddare för oss när Alfred var liten. Det var min f.d. kollega Åsa som berättade om boken "Växa och upptäcka världen" av Frans X. Plooij, och Hetty Van de Rijt när jag var gravid, så jag började leta efter den och upptäckte att den var totalt slutsåld överallt. Men som tur var hade Åsa ett ex och var snäll nog att låna ut den till oss. När jag kollade nu verkar det som att det äntligen har kommit en ny, häftad utgåva som man faktiskt kan beställa på AdLibris.
De här två holländska forskarna har genom 35 års forskning kommit fram till att alla barn, oavsett ursprung, går igenom sju utvecklingssprång under sitt första år, och de här utvecklingssprången föregås oftast av en period där barnen blir gnälliga och klängiga under olika långa perioder - helt enkelt för att de förändras så mycket, både mentalt och i vissa fall fysiskt, att deras liv känns helt upp och ner, och då behöver de mer närhet till sina föräldrar. Med vissa barn är det inte så påtagligt, men med andra kan det bli skitjobbigt, och Alfred var en sån. Det fanns tillfällen då jag desperat tänkte att det måste vara nåt fel på ungen, han måste ha nån bokstavskombination eller nåt, men så läste jag i boken om den ålder han befann sig i, och: aha. Det var ett utvecklingssprång. Och mycket riktigt: någon dag eller vecka senare var han lugn och glad igen och hade lärt sig en hel massa nya saker.
Enda nackdelen med den här boken är att den har väldigt långa kapitel, och det är ju inte alltid man har så mycket tid att läsa med ett litet spädbarn - plus att en del av de föräldrar de intervjuat i boken är lite smått creepy. Det var framför allt en mamma som återkom, som typ alltid pratade om att hon bara ville slå sitt barn... Så en bra sak är att boken också finns som en mobilapp, i koncentrerad form. Jag hittade den en gång när jag skulle tipsa en annan förälder om boken, som ju inte gick att köpa, och appen går dessutom ända upp till 1,5 års ålder och inte bara till ett år, som boken. Den finns tydligen både för iPhone och Android, och man kan läsa lite om den här.
I appen lägger man in beräknat förlossningsdatum för sitt/sina barn, för tydligen så är beräknat förlossningsdatum det man ska gå på: föds barnet för tidigt så kommer de tydligen oftast inte in i utvecklingssprången förrän de har sin "riktiga" beräknade datum-ålder - så det blir intressant att se om vi märker när Flora och Lilly kommer in i det första som ska börja runt 4,5 veckor, eftersom de föddes elva dagar för tidigt. Men de är ju rätt gnälliga nu, så jag undrar om de inte redan är där nu ändå, men vi får se.
Och i appen så är det en sammanfattning av vad barnen brukar lära sig i varje språng och lite tips om hur man kan hjälpa barnen att tillgodogöra sig det de lärt sig och lite sånt. Svinbra är den, framför allt för oss som har fått barn som är lite extra krävande och inte bara ligger som tv-bebisar och sover jämt. Så kolla upp den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar